Ca tot este sezonul "verde" cand gasim din plin in piata ceapa verde, usturoi verde, leurda, etc, m-am gandit sa scriu azi despre leurda. Cred ca cea mai buna descriere ar fi aceea ca la gust seamana cu un "usturoi" insa salbatic, pentru ca este mult mai puternic si seamana putin si cu arpagicul. Creste la padure si in general in locuri umede, si infloreste primavara. Este de preferat sa il consumam din plin in perioada in caree la piata pentru ca pe la mijlocul verii moare. Consum: Se consuma frunzele,crude sau gatite. - adaugata in salate - la asezonarea supelor - in tocane - alaturi de branza - se pun, taiate marunt, pe piinea cu unt - pe cartofii fierti, copti - adaugata in perisoare, chiftele sau in alte mincaruri al caror gust este imbunatatit alminteri de patrunjel - ca piure, insa datorita gustului intepator care se simte la cantitati mari, ar trebui amestecate cu funze de urzici - adaos la sosuri (tocata fin)
Nu se consuma uscate deoarece isi pierd calitatile nutritive. Aduce foarte multe beneficii sanatatii noastre, in special in afectiunile de stomac. Este de asemenea si foarte buna in curele de detoxifiere primavara.
Reteta mea preferata si momentan singura in care folosesc leurda este o salata in doua culori si gust nemaipomenit. Din doua legaturi mici de loboda rosie, si o legatura de leurda. Mod de preparare: rupi cozile frunzelor de leurda si loboda, speli bine, amesteci bine in castron mare, cu sare, ulei de masline, doua linguri de otet balsamic, zeama de la o jumatate de lamaie. Merita incercata, inca se mai gaseste la piata.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu