Hi, Welcome to my blog, enjoy reading.
RSS

30.06.2010

Gaspacho


Am facut dupa reteta lui Florin (http://crazymothercooker.blogspot.com/2010/06/gazpacho-andaluz-supa-de-vara-perfecta.html#comment-form) vestita supa Gazpacho.
Avem nevoie de:
- 4-5 rosii maricele,
- 2 ardei grasi medii sau 1 ardei mare (traditional se folosesc verzi, dar puteti pune de care gasiti)
- 2-3 catei de usturoi
- 1 castravete
- 1 sfert de paine relativ uscata (de cateva zile, ce gasiti prin casa, de preferinta paine normala, nu toast feliat)
- 5-6 linguri de ulei de masline (eu am pus dupa ochi)
- 2-3 linguri de otet (traditional se foloseste otetul de Jerez, dar merge cu orice alt otet, bun sa fie)
- sare si piper (dupa gust)
- alte ingrediente optionale: zeama de lamaie, zahar, cateva frunze de menta sau busuioc, suc fresh de portocale, migdale pisate, samd...

Preparare (10 min)
- curatati coaja painii si apoi inmuiati miezul (taiat in cuburi) intr-un castronel cu putina apa (cca 100ml)
- curatati rosiile de pielita (le crestati usor, in cruce, si apoi turnati apa fiarta peste ele cat sa le acopere; dupa cca 1 minut le scoateti din apa, le lasati putin sa se raceasca si apoi curatati pielita incepand de la crestatura) si apoi de seminte (daca vreti, eu unul le-am lasat cu totul), dupa care le tocati grosier
- curatati castravetele de coaja si ardeii de seminte si apoi tocati-i in bucati relativ mari, de cca 2-3cm
- curatati cateii de usturoi de pielita si taiati-i in cateva bucati mai mici
- adaugati rosiile, ardeii, castravetele, ustruoiul si painea inmuiata intr-un blender / liquidizer, turnati uleiul de masline si otetul on top si apoi mixati-le vreo 30 de secunde sau pana candtoata treaba se transforma intr-un lichid.
Gustati si asezonati cu sare si piper, adaugati niste apa (ca sa mai subtieze putin supa) si mai mixati inca putin si gata, tocmai ati terminat de preparat primul vostru gazpacho "
Eu am pus si putin menta inauntru si in loc de ardei verde am pus rosu. A iesit o minunatie de supa, cu un miros proaspat de legume si foarte gustoasa.

24.06.2010

Mere pane


Merele preparate intr-o crusta crocanta sunt excelente atat ca desert, cat si ca fel principal.
Avem nevoie pentru cca 20 bucati de:
- 3 mere mari
- suc de lamaie
- ulei pentru prajit
- 100 g zahar + 1 lingurita scortisoara

Pentru aluat:
- 2 oua, sare
- 150 g faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 3 linguri ulei
- 120 ml lapte

Merele curatate,cu cotorul scos se taie rondeele cam de 1 cm se stropesc cu suc de lamaie.
Facem aluatul simplu: se bat albusurile cu putina sare.
Faina se amesteca cu praf de copt si cu galbenusurile, uleiul si se framanta bine. Se pune si laptele si apoi albusurile cu grija.

Rondelele se dau prin acest aluat, se scurg si se prajesc, pe ambele parti pana devin aurii. Se scot si se lasa la scurs pe un servet de hartie.

Zaharul se amesteca cu scortisoara. Merele se dau prin zahar si se servesc imediat.
Se pot servi cu inghetata de vanilie, frisca sau nuca sau cu un sos de vanilie ...lucruri pe care eu nu le-am avut.

Sunt foarte bune.

09.06.2010

Leapsa - ceaiurile mele multe

Se stie ca nemultumirea apare din multitudinea de aptiuni pe care le avem. Asa cum eu azi de dimineata nu m-am putut decide ce ceai sa imi fac, avand prea multe varainte.

Asa ca te provoc pe tine la "o leapsa" sa ii zicem asa, si anume sa postezi pe blogul tau o imagine cu ceaiurile din camara ta, dintre care si tu trebuie sa alegi la randul tau.


In special pt.cei care si-au luat din timpul lor pt a-mi lasa un comentariu. Deci sa fie pentru :
- angi - http://sanatateangi.blogspot.com/
- medi - http://mmihalache.blogspot.com/
- gaby - http://danagaby.blogspot.com/
- pansy - http://panseluta-violet.blogspot.com/
- Just me - http://gatind-cooking-cucinare.blogspot.com/
- nico - http://agendadinico.blogspot.com/

In imaginea mea avem asa:
- Lipton blue fruit - ceai negru
- Zauberer - fructe de padure
- Belin - energizant
- Botanical - un ceai "bio" cica - luat din bulgaria
- Ceai diuretic
- Autumnal blend - de la carturesti (slab rau)
- Cele din borcane: Iasomie, Samurai, Antistres - ceaiuri varsate cumparate din israel - foarte bune

Acum astept din partea voastra sa va vad "colectiile"
O zi frumoasa sa aveti "bloggeritzelor"

03.06.2010

Prajitura mea cu gem


Vine vara bine-mi pare
Mult gem am in borcane!

Nu am gasit alta rima...
Asa ca a trebuit sa gasesc o solutie sa scap de el ... pentru ca in curand mama mea cea draga va prepara unul nou noutz, si tot rasfoind prin bloguri am gasit reteta lui Mimi care m-a facut fericita pe ziua de azi. Este exact reteta pe care o mancam cand eram mai mica si exact aceasi pe care o am notata si eu in carnetelul meu de retete dar intr-o varianta foarte comnplicata pe care nu as fi executat-o nici in ruptul capului azi.
Este foarte usor de facut si satisface familia de dulce pentru o o buna perioada de timp.

Ingredientele sunt pe cat de simple, pe atat de la indemana oricui.
-4 oua
-o cana zahar
-o cana ulei
-un praf de copt
-esente
-faina cat cuprinde
-gem
Ouale se bat putin cu zaharul, se adauga uleiul cate putin,esenta si apoi faina amestecata cu praful de copt - trebuie sa iasa un aluat un pic mai tare care se intinde cu mana in tava de aragaz unsa si tapetata cu faina.
Din aluat se pastreaza cam un sfert( inainte de al intinde in tava) in care se adauga faina pana devine tare tare si se poate da pe razatoare.

Peste aluatul intins in tava se pune un strat de gem de care vreti voi si apoi aluatul tare dat pe razatoare.
Se lasa la cuptor pana se rumeneste un pic deasupra

Din pacate nu am executat nici o poza in timpul prepararii caci nu eram sigura ca va iesi ceva demn de fotografiat. Data viitoare poate.

http://cumimiinbucatarie.blogspot.com/

01.06.2010

Leurda


Ca tot este sezonul "verde" cand gasim din plin in piata ceapa verde, usturoi verde, leurda, etc, m-am gandit sa scriu azi despre leurda.
Cred ca cea mai buna descriere ar fi aceea ca la gust seamana cu un "usturoi" insa salbatic, pentru ca este mult mai puternic si seamana putin si cu arpagicul. Creste la padure si in general in locuri umede, si infloreste primavara. Este de preferat sa il consumam din plin in perioada in caree la piata pentru ca pe la mijlocul verii moare.
Consum: Se consuma frunzele,crude sau gatite.
- adaugata in salate
- la asezonarea supelor
- in tocane
- alaturi de branza
- se pun, taiate marunt, pe piinea cu unt
- pe cartofii fierti, copti
- adaugata in perisoare, chiftele sau in alte mincaruri al caror gust este imbunatatit alminteri de patrunjel
- ca piure, insa datorita gustului intepator care se simte la cantitati mari, ar trebui amestecate cu funze de urzici
- adaos la sosuri (tocata fin)

Nu se consuma uscate deoarece isi pierd calitatile nutritive.
Aduce foarte multe beneficii sanatatii noastre, in special in afectiunile de stomac. Este de asemenea si foarte buna in curele de detoxifiere primavara.

Reteta mea preferata si momentan singura in care folosesc leurda este o salata in doua culori si gust nemaipomenit.
Din doua legaturi mici de loboda rosie, si o legatura de leurda.
Mod de preparare: rupi cozile frunzelor de leurda si loboda, speli bine,
amesteci bine in castron mare, cu sare, ulei de masline, doua linguri de otet balsamic, zeama de la o jumatate de lamaie.
Merita incercata, inca se mai gaseste la piata.

imagine:mamanatura.ro

Prietenii mei

Toate retetele sunt pe Petitchef
Related Posts with Thumbnails