Hi, Welcome to my blog, enjoy reading.
RSS

11.03.2010

Sosul Bearnaise



- Sosul este la bază o emulsie din unt şi gălbenuş de ou şi se serveşte, de regulă, la Filet Mignon.

Ingrediente necesare pentru 4 porţii:

- 1 ceapă mică-mijlocie de preferinţă roşie; - 1 legătură de tarhon proaspăt; - 1 lingurită de piper negru măcinat; - 1 lingură oţet alb; - 1 lingură vin alb; - 4 gălbenuşuri - ou gaină; - 250 gr unt alb nesărat; - sare (fină) se adaugă după gustul fiecăruia la final.

Timpul necesar pentru preparare: 25 minute.

Prepararea sosului Béarnaise:

Se alege ceapa de dimensiune redusă (de preferintă roşie), se toacă foarte mărunt; la fel se toacă şi frunzele de tarhon. Amestecate cu piperul, oţetul şi vinul alb se pun la foc mic impreună cu oţetul. Se fierbe pană la clocot după care se ia de pe foc. Untul alb(nesărat) se topeşte la foc mic şi se lasă pană se rumeneşte putin. Într-un recipient, se bat gălbenuşurile de ou cu tarhonul, după care se va pune în "Bain-Marie"(la baie de aburi). Continuând baia de aburi şi folosind un tel fin, se bate pînă cînd compoziţia devine o emulsie omogenă şi groasă. După ce se scoate din baia de aburi, se amestecă mai departe adăugând şi untul pană la răcirea emulsiei.

Bon Appetit !

2 comentarii:

pansy spunea...

as avea o mica corectie de facut .in romaneste se citeste "bearnez",iar originea sosului nu are nici o legatura cu berna ci cu provincia franceza bearn(in sud-vestul frantei,in pirinei ).sosul acesta a fost inventat de collinet si servit prima oara la deschiderea unui restaurant de langa paris,in 1836,numit "Le pavillion Henri IV".In cinstea lui Henri IV ,care era bearnez si care era el insusi un gourmet

my cuisine spunea...

Pansy...apreciez comentariul tau si ca sa nu furnizez informatii eronate, am sters fragmentul in care povestesc istoria acestui sos ... asta pana aflu exact de unde e mama lui...
Numai bine

Prietenii mei

Related Posts with Thumbnails